Inschrijven

Icon/Lesvorm Kies lesvorm
  • Icon/Docent Docent(en): 
  • Icon/Leeftijd
  • Icon/Datum
  • Icon/Frequentie Frequentie: 
  • Icon/Lessen Aantal: 
  • Icon/Locatie Locatie: 
  • Icon/Datum Lesdag: 
Icon/Locatie Locatie
Icon/Datum Lesdag
pianoles
Vanaf € 19,-
Bekijk opties

Pianoles

Icon/Docent Docent(en): Noud Smeets , Rein de Jong , Willie Hautvast , Roberto Cuello , Sjoerd Ermers , Leon Wybenga , Michelle van Malsen , Rene Mulder , Hiek Sparreboom , Bjorn Tinga , Maarten Voortman , Marina Lazar , Berry van Berkum , Isaac Poels

Icon/Lessen Aantal lessen: meerdere opties

Icon/Datum Startdatum: In overleg

Icon/Datum Lesdag: In overleg

Icon/Datum Lestijd: Klik op "Bekijk opties"

Icon/Lesvorm Lesvorm: Individuele les , Duo-les of groepsles , Proefles , Knipkaart

Icon/Leeftijd Leeftijd: 6 - 99 jaar

Icon/Locatie Locatie: Lent , Centrum , Aldenhof , Oosterhout

Icon/Frequentie Frequentie: In overleg

Wat kun je verwachten?

Wat is eigenlijk een piano? En een keyboard?

Zet de radio maar aan en je hoort een piano. Piano en keyboard zijn belangrijke instrumenten in bijvoorbeeld klassieke muziek, pop-, dance- en jazzmuziek. Met een piano heb je eindeloos veel mogelijkheden. Je kan er in je eentje prachtige muziek mee maken, maar je kan ook samenspelen met bijvoorbeeld een violist of saxofonist. Of met een hele popband of klassiek ensemble. Je kan er ook zelf bij zingen.  

Wat leer je bij piano- en keyboardles?

Als je begint met pianoles kun je al heel snel liedjes spelen. Je begint met pakkende kinderliedjes. Daarmee leer je bijvoorbeeld twee handen tegelijk te gebruiken, en ritmisch te spelen. Noten lezen hoort er ook bij. Ook ga je akkoorden leren: die zijn superhandig pas als je popnummers speelt. Filmmuziek, klassiek, jazz: het kan allemaal. De pianodocent gaat graag met jou aan je favoriete nummers werken.

Piano of keyboard

Je kan kiezen of je les wilt krijgen op piano of keyboard. Kies voor keyboard als je vooral met akkoorden wil spelen en van popmuziek houdt. Of als je 6,7, of 8 jaar bent en je lekker bezig wilt zijn met muziek, maar nog niet zeker weet of muziek maken bij je past. 

Wat heb je nodig voor piano-/keyboardles

Je hebt een piano of keyboard nodig om thuis te kunnen oefenen. Je kan kiezen voor een elektrische piano of een akoestische piano. Elektrische piano’s worden steeds beter qua aanslag en geluid. Een e-piano is fijn omdat je daar altijd op kan spelen: je kan met koptelefoon spelen of het volume regelen, wat fijn is voor huisgenoten of buren en voor jezelf. Een elektrische is ook goedkoper en makkelijker te verplaatsen dan een akoestische. Koop wel een goede e-piano, dus met gewogen toetsen. Yamaha, Roland en Korg zijn goede merken. Een akoestische piano is een prachtig instrument. Het heeft een mooi, resonerend, ‘levend’ geluid en een verfijnde aanslag. Koop een (tweedehands) piano bij een handelaar die liefde heeft voor het instrument. Laat de piano twee keer per jaar stemmen. Kinderen mogen het eerste jaar op een goed keyboard spelen. Als het muziek maken bevalt is een overstap naar een echte piano nodig voor de ontwikkeling en het speelplezier. Naast het instrument heb je een paar pianoboeken per jaar nodig.

Moet je een instrument aanschaffen, kijk dan naar de kortingsregeling die wij hebben bij verschillende winkels. Volg je lessen via Stichting Leergeld, dan kun je een instrument in bruikleen krijgen via ons instrumentenfonds.

Wat maakt muzieklessen bij de Lindenberg uniek? 

Muziekles volgen bij de Lindenberg betekent samenspelen in bands en ensembles, en optreden! Daarom krijgen kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar niet alleen les op je instrument; je gaat ook direct samenspelen in een band of ensemble. En dat kost je tot je 18e jaar niks extra’s. Daar investeert de Lindenberg heel bewust in, want samen spelen is leuk en vooral heel leerzaam: je leert naar elkaar luisteren en improviseren, maar ook om jezelf te presenteren op een podium met je groep. En dat is samen een stuk minder eng dan alleen! Ook voor volwassenen bieden we naast onze lespakketten een groot aanbod in samenspelmogelijkheden in de vorm van bands, ensembles en kwartetten. En niet onbelangrijk: je krijgt les van één van de meer dan 50 conservatoriumgeschoolde docenten die voor de Lindenberg werken.

Wat kun je verwachten?

We bieden muzieklessen op maat en passen ons programma op jou aan. De methode waarin je les krijgt is afhankelijk van het instrument, je niveau en de wens van de leerling en de docent. Ook bij de keuze voor een notatiemethode (bijv. notenschrift of akkoorden) kijken we naar wat het best past bij de leerling, het niveau en de functie van het instrument. Door de veelzijdigheid van onze docenten, kunnen we cursisten op alle niveaus bedienen. 

This course is taught in Dutch. In most cases it is possible to follow this course if you are an English speaker, but please consult our course administration department beforehand to be sure: cursussen@delindenberg.com.

Wie geeft er les?

Noud Smeets

Lees meer

Rein de Jong

Rein de Jong geeft sinds 2019 samenspel en les in piano en keyboard op de Lindenberg. Daarvoor heeft hij jarenlang lesgegeven op de muziekscholen van Zutphen en Arnhem. Hij geeft vooral les aan kinderen en jongeren, en gebruikt actuele muziek om met behulp daarvan de techniek te verbeteren. Verder kent hij zijn klassieken en is hij in veel verschillende muziekstijlen thuis. Naast piano en keyboard kan Rein verschillende andere instrumenten bespelen, wat goed van pas komt bij het geven van samenspel.

Rein speelt zelf in een big band en valt regelmatig in bij bands of als begeleider op piano. Verder speelt hij graag op een Hammond-orgel, en vindt hij het leuk om deze instrumenten te restaureren en te repareren. Naast muziekdocent is Rein onder andere voorzitter van een stichting voor jazzmuziek en afdelingshoofd muziek geweest.

Rein de Jong geeft sinds 2019 samenspel en les in piano en keyboard op de Lindenberg. Daarvoor…

Lees meer

Willie Hautvast

Willie Hautvast is geboren in een zeer muzikale familie. Zijn vader was een in Nijmegen en omstreken bekende componist/arrangeur en professioneel klarinettist. Zijn opa was bassist in het Limburgs symfonieorkest en zijn broers waren ook allemaal muzikanten. Het was in deze familie vanzelfsprekend dat kinderen muziekles kregen. Willie begon dus al op jonge leeftijd met piano spelen. Toen hij 7 jaar werd mocht hij op pianoles maar toen hij 8 werd wilde hij er dolgraag weer vanaf; hij vond de lessen helemaal niet leuk. De leraren waren streng en hij mocht alleen muziek spelen die zij “leuk” en/of “geschikt” vonden. Als hij weer eens niet geoefend had was het sowieso foute boel.

Dat doet Willie in zijn lessen (waarschijnlijk daarom) helemaal anders. Leerlingen spelen vanzelfsprekend muziek die ze zelf graag willen spelen! Er is voor piano zo ontzettend veel muziek en in alle stijlen en van alle moeilijkheidsgraden, dat er werkelijk voor ieders smaak meer dan genoeg is. 

Uiteindelijk is het met Willie en de piano nog helemaal goed gekomen; hij is vanaf zijn middelbare schooltijd heel fanatiek gaan spelen en heeft in Utrecht en Arnhem op het conservatorium gezeten. Willie houdt van alle stijlen muziek, van Klassiek tot Pop en Jazz.  Zeg maar van Chopin tot Einaudi!

Piano spelen noemt hij niet zijn beroep en ook niet zijn hobby, het is zijn passie. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan zelf spelen. En wat ook heel leuk is: iedereen kan leren pianospelen, want het instrument is beslist niet moeilijk!

Willie Hautvast is geboren in een zeer muzikale familie. Zijn vader was een in Nijmegen en…

Lees meer

Roberto Cuello

Lees meer

Sjoerd Ermers

Sjoerd Ermers studeerde af aan het conservatorium en ontwikkelde zich daarna verder als musicus door zich te bekwamen in de kleurrijke diversiteit van muziekstijlen. Zowel pop en jazz als klassiek en improvisatie zijn grote inspiratiebronnen voor hem. Zijn brede interesse in muziek heeft hem gemaakt tot een veelzijdig vakdocent, dat zich uit in zijn lespraktijk. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende stijlen of kunnen juist kiezen voor een specifieke stijl. Naast de oefenstof wordt er in de les ook gewerkt aan een eigen repertoire, zodat er ten alle tijde muzikaal materiaal voor handen is wat op een ontspannen manier ten

gehore gebracht kan worden.

Sjoerd nodigt je graag uit om kennis te komen maken en om samen met hem, jouw eigen muzikale mogelijkheden te verkennen.

Sjoerd Ermers studeerde af aan het conservatorium en ontwikkelde zich daarna verder als musicus…

Lees meer

Leon Wybenga

Lees meer

Michelle van Malsen

Lees meer

Rene Mulder

René Mulder studeerde pop- en jazzsaxofoon in Amsterdam en Arnhem. Hij zit al jaren in de meest uiteenlopende bands. Zo maakt hij deel uit van popgroepen, een salonorkest, salsabands, Hot Club de France, het circusorkest, big bands en nog veel meer.

René Mulder studeerde pop- en jazzsaxofoon in Amsterdam en Arnhem. Hij zit al jaren in de meest…

Lees meer

Hiek Sparreboom

Lees meer

Bjorn Tinga

Björn Tinga geeft pianoles en bandles. Hij speel sinds zijn achtste piano. Eerst klassiek, daarna kwam jazz. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Maastricht. Hij houdt ook van gitaarspelen en nummers schrijven.

Over zijn lessen zegt Björn: "In de les spelen we veel muziek. Want we willen geraakt worden door de groove, het ritme, de harmonie en de melodie. Maar we puzzelen ook: met noten, akkoorden nog veel meer. Ik stem het repertoire en mijn werkwijze af op jou, zodat plezier en muzikale groei hand in hand gaan. Wil je een specifieke muziekstijl of een bepaald nummer leren spelen, dan gaan we daar mee aan het werk. Het is superleuk om samen met mijn leerlingen met muziek bezig te zijn. Daarom zeg ik wel eens dat ik de leukste baan van de wereld heb!”

 

Björn Tinga geeft pianoles en bandles. Hij speel sinds zijn achtste piano. Eerst klassiek, daarna…

Lees meer

Maarten Voortman

Maarten Voortman (1987) speelt sinds jaar en dag piano en studeert momenteel de Master Jazz Piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft een voorliefde voor geïmproviseerde muziek zoals jazz, blues en pop. Sinds 2010 is hij werkzaam bij de Lindenberg, waar hij naast de pianolessen die hij geeft ook de band Groovepilots coacht. In de les draait het om het ontwikkelen van muzikaliteit, het muzikale gehoor en het ontdekken van allerlei soorten muziek.

Maarten Voortman (1987) speelt sinds jaar en dag piano en studeert momenteel de Master Jazz Piano…

Lees meer

Marina Lazar

Lees meer

Berry van Berkum

Berry van Berkum is pianist/organist en componist. Hij liet zich de laatste jaren zien als improvisator in verrassende samenstellingen. De grenzen van jazz en klassieke muziek worden iedere keer verkend en afgetast. Zie ook: www.berryvanberkum.nl.

Berry van Berkum is pianist/organist en componist. Hij liet zich de laatste jaren zien als…

Lees meer

Isaac Poels

Lees meer
E2B53931-9C07-4BD0-A88C-C534B0C7BD74
EA2C691E-C30D-4A76-AA33-D67DEC28094F

Lesvormen

Kinderen 6-7 jaar
Individuele les of duoles

Bij een flink aantal instrumenten kunnen kinderen al jong beginnen. Bij een individuele les krijg je 25 minuten les in je ééntje. Bij duo-les heb je samen met één andere leerling 30 minuten les, en dat scheelt in de portemonnee! Het lespakket bestaat in beide gevallen uit 37 lessen. Vind je deze lesvormen niet terug onder de opties? Dan is dit instrument nog niet geschikt voor deze leeftijdsgroep.

Kinderen 8 – 11 jaar
Individuele les & band/ensemble of duoles & band/ensemble

Vanaf 8 jaar krijg je bij de Lindenberg les op je instrument én ga je spelen in een beginnersband of ensemble. Bij een individuele les krijg je 25 minuten les in je ééntje en daarnaast 40-50 minuten samenspelles. Bij duo-les heb je samen met één andere leerling 30 minuten les en daarnaast 40-50 minuten samenspelles. Bij duoles vormen we duo’s met kinderen die op hetzelfde niveau spelen. En doordat je samen les krijgt, zijn onze duolessen goedkoper dan individuele lessen.

Het lespakket bestaat uit 37 lessen, in de schoolvakanties worden geen lessen gegeven. Wij roosteren de instrumentlessen zoveel mogelijk rondom de samenspellessen en raden deelname aan de samenspellessen nadrukkelijk aan. Liever geen samenspelles? Geef dit dan aan op je inschrijfformulier onder ‘opmerkingen’.

Jongeren van 12 tot 18 jaar
Individuele les of duoles, met of zonder band/ensemble

Jongeren tot 18 jaar hebben wat meer keuzemogelijkheden: Wil je alleen les of in een duo? Wekelijks (37 lessen) of toch liever tweewekelijks (18 lessen)? Spelen in een band of ensemble, of toch liever niet?

Kies je voor les & band, dan ga je spelen in een vaste bandformatie, begeleid door één van onze docenten, compleet met bandnaam en optredens. Wil je echt goed worden op je instrument, dan raden wij je deze lesvorm zeker aan! Je betaalt hetzelfde bedrag als voor onze lessen zonder band, maar krijgt hiervoor 25 minuten (individuele les) of 30 minuten (duoles) instrumentles en gaat daarnaast 50-60 minuten repeteren met je band of klassiek ensemble onder begeleiding van één van onze docenten. Kies je liever voor individuele les zonder band, dan kun je kiezen voor wekelijks of tweewekelijks 30 minuten les in je ééntje, of voor wekelijkse duoles (30 minuten met zijn tweeën). Wil je geen wekelijkse of tweewekelijkse les, maar wel af en toe eens een les volgen? Neem dan een knipkaart van 5 lessen van 30 minuten.

Volwassenen 18+
Individuele les of groepsles

Volwassenen hebben de keuze tussen individuele lessen van 30 minuten wekelijks (37 lessen) of tweewekelijks (18 lessen), groepslessen (met 2 of 3 anderen) of knipkaarten voor 5 of 10 losse lessen van 30 minuten. De docent spreekt in overleg een lesdag en lestijd met jou af. Kies je voor een groepsles? Dan is het goed om te weten dat elke deelnemer 15 minuten lestijd meeneemt: het aantal deelnemers bepaalt dus het uiteindelijke aantal minuten les. Dus 45 minuten bij 3 personen of 60 minuten bij 4 personen. Deze groepslessen zijn op niveau B t/m D (enige ervaring tot vergevorderd). Wil je als beginner een groepsles volgen? Zoek dan in het cursusoverzicht naar Groepsles voor beginners .

Locaties

Voorzieningenhart De Ster (Nijmegen Noord)

Queensstraat 37 B,
6663 HA Nijmegen, Google maps

Lindenberg Centrum

Ridderstraat 23,
6511 TM Nijmegen, Google maps

Lindenberg Aldenhof

Aldenhof 13-90
6537 CD Nijmegen, Google maps

Voorzieningenhart De Klif (Oosterhout)

Pijlpuntstraat 1,
6515 DJ Nijmegen, Google maps